Via Appia
För alla oss som gillar god mat och dryck är Karlstad en kanonstad att bo i. Det finns en massa bra restauranger och pubar att välja mellan. Utbudet är stort och konkurrensen hård, vilket är bra.
Ibland kanske man är sugen på något lätt men ändå gott och vad passar då inte bättre än en charktallrik på Elektriska. Är det en vällagad varmrätt man är ute efter så är alltid Fontana di Trevi ett säkert kort. Vill men ha en mer exklusiv meny så är det Blå som ska besökas. En tapaskväll på Baron är ett mycket bra val men glöm inte att boka bord...
Trevliga restaurangbesök med god mat och dryck har blivit ett stort intresse för mig, jag tror bestämt jag har gått och blivit en foodie, hihi.
Så för den som är nyfiken på Karlstads restauranger, pubar och cafeér kommer min blogg handla mycket om just detta. Som en liten matguide av en amatörgourmand.
I Lördags bestämde vi oss för att testa Via Appia, en restaurang där man har en helt fantastisk utsikt över Klarälven. På Via Appia kan man välja mellan två olika restauranger där entréplan erbjuder Black Rock Grill och en våning upp serveras À la carte. Ingen av oss var sugna på att grilla vår egen köttbit så det blev À la carte restaurangen en våning upp.
Vi fick ett bord för två och service direkt, bra start för en lyckad middag.

En lite fördrink innan maten, skumpa till mig och en Dry Martini till L. L som är extremt petig då det gäller Dry Martini och GT gav bartendern 4 av 5 möjliga. Oliven som är pricken över i:et blev bortglömd men det löste sig snabbt ;). Bartendern berättade att det var hans första Dry Martini på sex år....
Hann precis dricka ur fördrinken innan servitrisen kom och bad om ursäkt å kockens vägnar att förrätten dröjt. Inget vi noterat och hade vi gjort det så skulle det vara glömt efter första tuggan av förrätten, underbart god.
5 av 5 möjliga!
Kungskrabba och pilgrimsmussla
Citrusmajonnäs med äpple och schalottenlök, ostkex, hummervinegrette och apelsinreduction.
Citrusmajonnäs med äpple och schalottenlök, ostkex, hummervinegrette och apelsinreduction.


Min varmrätt var god men inte så att den berörde mig lika mycket som förrätten. Kul med olika små tillbehör men kanske lite för många smakupplevelser på en och samma tallrik. Kalven var stekt enligt konstens alla regler och såsen gifte sig perfekt med köttet.
Ugnsbakad kalv
Örtrouille, friterad svartkål, höstsallad, cognac- och rosmarinsky samt en potatiskaka med svamp.
Örtrouille, friterad svartkål, höstsallad, cognac- och rosmarinsky samt en potatiskaka med svamp.


Oxfilé Bourguignon med anklever
Fläsksida, pärllök, tomat och rödvinssås. Puréer på mandelpotatis, äpple, morot och selleri.
L valde Oxfilén och han var klart nöjd med sitt val, spec då han är helt insnöad på anklever och fläsk.
Fick berättat för oss under middagen att kockens Crème Brulée bara måste provas då den skulle vara lite annorlunda än en klassiska CB. Mindre vaniljsmak, mindre sötma och lite lösare i konsistensen med en perfekt yta, passade perfekt med blodgrapesorbeten som var en ny mycket angenäm bekantskap, en mycket god och fräsch kreation, helt klart en efterrätt jag skulle välja igen.
Crème Brulée
Rostade spanska mandlar och blodgrapesorbet.
Rostade spanska mandlar och blodgrapesorbet.


Kocken tyckte dock att vi fick plats med en dessert till och bjöd oss på en Chokladstorm. Lite för mäktigt men det kanske berodde på att jag 10 min innan tryckt i mig en CB... För mörk chokladälskare är detta säkert en dröm som tar en med storm.
Chokladstorm
Brownie med glasyr, mousse, pulver och glass.
Vinet till varmrätten föll mig i smaken vilket rött vin inte alltid gör, men jag ger inte upp. Är man snart 40 ska det drickas rött vin till en middag som innehåller kött ;)
Brownie med glasyr, mousse, pulver och glass.

Vinet till varmrätten föll mig i smaken vilket rött vin inte alltid gör, men jag ger inte upp. Är man snart 40 ska det drickas rött vin till en middag som innehåller kött ;)
En Barolo, Fontanafredda, bra syra, kraftiga tanniner, mogen frukt, tobak, fat.


Kvällens middag fick mig att tänka på hösten, med sin färgrikedom och rustika smaker. Kände mig glad när jag lämnade restaurangen. Vi blev trevligt bemötta och väl omhändertagna. Det blir mycket spännande att fortsätta följa dessa unga kockars framfart. Via Appia kommer absolut att besökas igen.
Tack till kockarna Robin och Hannes med personal för en smakfull upplevelse.